Vragen of advies? Bel: 033 29 96 939
 
18 Apr

De kracht van social media

Door: Elise van Twillert

Over social media

Social media is niet meer weg te denken uit onze maatschappij, zowel voor privé gebruik als voor werk gerelateerde zaken kunnen we niet meer zonder. Even uw Facebook tijdlijn doorscrollen, “is ze nu alweer zwanger”?, “hé, een advertentie van een jurk die ik net bekeken heb, wat toevallig”. We worden overspoeld door advertenties, reclame’s en levensverhalen van de mensen die we volgen, maar ook van dingen die we misschien helemaal niet willen zien. Denk aan al die advertenties waar we dood mee gegooid worden. Per dag word een gemiddelde consument blootgesteld aan zo’n 247 tot 3.000 (!!) reclame’s per dag. Dit is natuurlijk niet alleen via social media, maar een groot deel daarvan vinden we wel online.

Social media voor bedrijven

Hoe belangrijk is marketing via social media dan eigenlijk? Erg belangrijk! Bedrijven genereren veel meer omzet door het goed gebruiken van social media. Er zijn alleen zo veel verschillende manieren van social media marketing, en de juiste afweging is erg belangrijk. Waar ga ik advertenties plaatsen? wat is ons budget? bereiken we wel genoeg mensen?

Hoeveel verschillende social media platforms zijn er eigenlijk? En wat kan je er precies mee? Hieronder vind u een overzicht van de verschillende social media en hoe je die het best kunt gebruiken.

1. Facebook

Facebook is een van de meest gebruikte social media programma’s op dit moment, met 9,6 miljoen gebruikers in Nederland waarvan 6,8 miljoen gebruikers dagelijks gebruik maken van Facebook.

Facebook maakt veel gebruik van advertenties, daarnaast kan je ook nog eens kiezen om dat op verschillende manieren te doen, namelijk door:

  • Standaard Facebook advertenties (Facebook Ads)

  • Mobile Only Ads

  • Page Post Ads / Promoted Post Ad

  • Gesponsorde zoekresultaten

  • Facebook Exchange

  • Gesponsorde verslagen

Op veel verschillende manieren worden we alleen al blootgesteld aan advertenties van Facebook, maar daar blijft het niet bij..

2. YouTube

YouTube is een belangrijk punt geworden voor adverteerders. Voordat je je favoriete filmpje op YouTube wilt kijken moet je eerst nog even +- 30 seconden kijken naar een advertentie..

Twitter daarentegen is minder aantrekkelijk geworden om te adverteren. Zowel het aantal gebruikers als dagelijkse gebruikers neemt erg snel af.

Bron: http://www.marketingfacts.nl/berichten/social-media-in-nederland-2016-whatsapp-overstijgt-facebook

3. Twitter

Twitter word nog wel dagelijks gebruikt in het bedrijfsleven, voor privégebruik (waar het een aantal jaar geleden voor werd gebruikt om je vrienden op de hoogte te stellen van jou activiteiten) word het nauwelijks meer gebruikt.

4. Instagram

Instagram is een nieuwe vorm van social media die nog niet erg bekend is bij de oudere generatie, Instagram is een social media platform waar je door middel van foto’s jou volgers op de hoogte stelt van je activiteiten en andere leuke gebeurtenissen. Tegenwoordig word het ook veel gebruikt om te adverteren. Vooral fashion bloggers zijn belangrijk, maar nu niet voor Instagram zelf.. Hoe dan wel?

Verschillende modemerken betalen de jackpot aan bloggers zodat zei voor het desbetreffende modewerk hun kleding promoten door middel van een foto.

Een Instagram post van Gigi Hadid, Kendall Jenner en voormalig topmodel Cara Delevigne is ongeveer tussen de 100.000 en 300.000 dollar waard. Maar met een Instagram post bereik je dan wel zo’n 40 miljoen volgers.

Van dit geld gaat er niets naar Instagram zelf, omdat dit afspraken zijn die buiten Instagram vallen.

Tegenwoordig kan je als bedrijf wel gesponsorde berichten plaatsen. Zoals een gesponsorde advertentie van Heineken. (zie afbeelding)

Op dit moment heeft Instagram 2,1 miljoen gebruikers in Nederland.

Wereldwijd telt Instagram 300 miljoen gebruikers. (Dec. 2014)
Bron: https://www.marketingfacts.nl/statistieken/detail/sociale-media-in-nederland-wereldwijd

5. Linkedin

Linkedin is vooral om jezelf te promoten. Het word gebruikt als zakelijk platform, een soort online cv (waarbij je jezelf natuurlijk net even wat beter uit de hoek laat komen (; ).

Ook linkedin doet aan adverteren, met gesponsorde updates kunnen bedrijven zakelijke content, zoals video’s, presentaties en productnieuws promoten via de newsfeed van LinkedIn-gebruikers. Hierdoor kunnen bedrijven het bereik van hun bedrijfspagina vergroten én ook met nieuwe doelgroepen in contact komen. Via linkedin Updates kun je ook professionals bereiken die jouw bedrijfspagina nog niet volgen.

6. Snapchat

Snapchat is een socailmedia dienst waarbij je je snpachatters (je vrienden) foto’s van jezelf kan sturen die je vrienden of volgers maximaal 10 seconden kunnen zien, daarna verdwijnt de foto en kan niemand ze meer zien. Snapchat werd eerst vooral gebruikt voor prive gebruik, maar sinds kort zie je ook steeds meer vloggers die hun volgers op de hoogde willen houden van hun leven d.m.v foto’s op snapchat, zo kan je jezelf dus promoten. Dit is overigens helemaal gratis.

7. Pinterest

Pinterest word ook gebruikt voor foto’s. Je kan foto’s pinnen en zo krijg je ze op je eigen ‘bord’ te zien. Je maakt een soort eigen foto-blog op basis van je intresses. Het word ook veel gebruikt voor promotie. Als je namelijk je foto op pinterest zet, en mensen klikken erop, worden ze automatische doorgestuurd naar jou website, erg handig dus.

En met al 2 miljoen gebruikers in Nederland kan het erg effectief zijn (en gratis). 

Uiteraard zijn er nog honderden andere socialmedia waar je gebruikt van kunt maken, deze worden allemaal niet zo intensief gebruikt voor commerciële doeleinde.

Zoals u gelezen heeft kan je ontzettend veel doen met social media en je kunt er een ontzettend groot publiek mee bereiken. Voor uw eigen bedrijf moet u zich afvragen via welke social media u wilt adverteren, het is namelijk niet altijd goedkoop.

Via socialmedia marketing bereikt u dus een ontzettend grote doelgroep en misschien wel potentiële klanten.